Wereldwijd maken tekorten aan geschoolde arbeidskrachten het moeilijk om projecten adequaat te bemannen en kwaliteitswerk te leveren. In dezelfde geest is een slechte productiviteit een andere opmerkelijke uitdaging voor de bouwsector, die vaak ongunstig uitvalt in vergelijking met de productiesector, waar aanzienlijke efficiëntiewinsten zijn geboekt (een gemiddelde mondiale arbeidsproductiviteitsgroei van 1% in de bouwsector vergeleken met 3,6% in de productiesector).
Gecombineerd met de toenemende druk om zich aan steeds strengere gezondheids- en veiligheidseisen te houden en werknemers in steeds complexere omgevingen te beschermen, is het gemakkelijk in te zien waarom veel bedrijven moeite hebben om concurrerend en winstgevend te blijven. Toch verandert de technologische vooruitgang de manier waarop we werken en kunnen bedrijven deze uitdagingen helpen overwinnen – hier leest u hoe.
Tekorten aan geschoolde arbeidskrachten
Een ernstig punt van zorg voor alle bedrijven in de architectuur-, techniek- en bouwsector is het gebrek aan geschoolde werknemers die zich bij de sector voegen. Het tekort aan vaardigheden beperkt zich niet tot één regio of land; het is eerder een mondiaal probleem.
Geautomatiseerde bouwtechnologie heeft het potentieel om de impact van het tekort aan arbeidskrachten te verminderen door automatisering (robots) te introduceren voor repetitieve taken zoals het stapelen van materiaal of metselen. Drones zijn uitstekend geschikt voor het uitvoeren van volledige locatieonderzoeken en inspecties, het identificeren van potentiële gevaren op de locatie en het bewaken van de veiligheid van werknemers gedurende de dag.
Geautomatiseerde productieapparatuur zoals rolvormapparatuur voor koudgevormd staal integreert innovatieve engineering-, ontwerp- en productiesoftware om zeer nauwkeurige frames, spanten en balken te produceren, klaar voor eenvoudige montage. Dit soort technologische vooruitgang stroomlijnt de benodigde arbeid van operators, waardoor de vraag naar arbeid en de arbeidskosten afnemen.
Offsite-, modulaire en prefabricage-bouwmethoden zijn een andere manier om het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken. Door componenten buiten de bouwplaats te assembleren, worden projecten minder beïnvloed door de beschikbaarheid van vakmensen, zijn ze minder afhankelijk van goed weer om te bouwen en worden ze aanzienlijk sneller gebouwd. Als gevolg hiervan wordt het vinden en veiligstellen van geschoolde arbeidskrachten minder een probleem, omdat geprefabriceerde componenten alleen op hun plaats moeten worden geïnstalleerd, aangesloten en in bedrijf gesteld.
Slechte productiviteit
Er zijn veel redenen voor de lagere verbeteringen in de bouwsector, zoals de toegenomen complexiteit van projecten en locaties, ontoereikende ontwerpprocessen en investeringen, onvoldoende geschoolde arbeidskrachten en te weinig investeringen in digitalisering, innovatie en kapitaal.
In 2017 werd jaarlijks ongeveer 10 biljoen dollar uitgegeven aan bouw en infrastructuur, en de verwachting is dat dit nog verder zal toenemen. Het verhogen van de productiviteit is de enige manier voor bedrijven om gelijke tred te houden met de toegenomen uitgaven, en het adopteren van nieuwe technologieën is één oplossing om de arbeidsproductiviteitscijfers te verbeteren.
Met behulp van geavanceerde Building Information Modeling (BIM)-technologieën kunnen ontwerp- en engineeringprocessen efficiënter worden beoordeeld en ontworpen. Het kan ook helpen om de bouw te beschouwen als een productiesysteem in plaats van als ongelijksoortige processen, door ontwerpers ertoe aan te zetten meer externe technologieën te integreren om tijd, arbeid, kosten en risico’s van de bouwlocatie te verwijderen, in plaats daarvan stroomopwaarts naar de fabriek te verplaatsen. Op dezelfde manier kan het ontwerpen met software die integreert met geautomatiseerde technologie en apparatuur de efficiëntie verhogen wanneer het project de bouwfase ingaat.
Gezondheid en veiligheid
De bouwsector kent een groot aantal gewonden en dodelijke slachtoffers onder werknemers. Alleen al in de VS waren er in 2017 965 dodelijke arbeidsongevallen – of bijna drie mensen per dag. Hoewel bedrijven veel hebben gedaan om hun prestaties op het gebied van gezondheid en veiligheid te verbeteren, laten de statistieken zien dat er nog meer kan worden gedaan.
Technologie biedt bedrijven een manier om veiliger en slimmer te werken. Er zijn nieuwe software en apparatuur ontworpen en ontwikkeld om locaties en personeel veilig te houden, zoals:
- Locatiesensoren die locaties kunnen monitoren op gezondheids- en veiligheidsrisico’s.
- Drones kunnen locaties sneller onderzoeken en toegang krijgen tot gebieden die voor mensen moeilijk veilig te onderzoeken zijn.
- Geautomatiseerde machines zoals metselaars en exoskeletten elimineren het handmatige handling-element van werk op locatie en het risico op letsel.
- Lichaamssensoren kunnen werknemers helpen veilig te tillen door een slechte houding te detecteren wanneer handmatig hanteren niet kan worden vermeden.
- Met virtuele realiteit voor trainingsdoeleinden kunnen werknemers verschillende scenario’s ervaren terwijl ze in een veilige omgeving leren
- Offsite bouwen zorgt ervoor dat een groot deel van het werk wordt uitgevoerd in een veilige fabrieksomgeving die vrij is van locatierisico’s.
Conclusie
Nieuwe en opkomende technologieën bieden bouwbedrijven een manier om deze uitdagingen te overwinnen en sneller dan ooit slimmere, veiligere en kwalitatief betere gebouwen te bouwen. Voor een sector die wordt geconfronteerd met de constante druk om op tijd en binnen het budget te leveren met minder middelen en kortere tijdschema’s, moet elk voordeel worden benut om concurrerend en winstgevend te blijven. De dingen doen zoals ze altijd gedaan zijn, is geen optie meer.
Als u wilt samenwerken met een bedrijf dat deze komende verandering omarmt en u kan helpen op tijd en binnen het budget te bouwen, neem dan contact op met het Stratus Steel-team om te zien hoe de wereld in elkaar zit.